Selectiecriteria, waar kijken we naar?

Om deel te kunnen nemen aan de selectie moet je over een hbo werk- en denkniveau beschikken en moet je tussen de 17 en 30 jaar oud zijn. De job is verantwoordelijk en uitdagend. Ook een goede concentratie en ruimtelijk inzicht zijn vereisten. Dit testen wij in de selectieprocedure.
Selectie

Persoonlijkheid

Er is een aantal persoonskenmerken waaraan je als luchtverkeersleider absoluut moet voldoen. Zo ben je stressbestendig en besluitvaardig.

Het selectietraject

 • Fase 1 alt tekst

  Fase 1. Neurolympics

  De eerste test is een online game die je thuis achter je eigen computer doet. In deze test meten we een aantal van je cognitieve vaardigheden. We willen hiermee een beeld krijgen van je denkproces. We meten je werkgeheugen, anticipatievermogen, controle en aandachtsvermogen.

 • Fase 2 alt tekst

  Fase 2. FEAST en DART

  De FEAST bestaat uit een aantal capaciteitentesten die achter de computer worden afgenomen. Deze testen geven een beeld van de capaciteiten die je nodig hebt als luchtverkeersleider, zoals ruimtelijk inzicht, snel en nauwkeurig checken van informatie en cijfermatig inzicht. Vervolgens doe je de Dynamic ATC Radar Test (DART). De DART is een arbeidsproef waarbij je op een gesimplificeerde wijze vliegtuigen moet begeleiden door een aantal checkpoints. Ook deze test wordt op de computer afgenomen.

 • Fase 3 alt tekst

  Fase 3. Assessment

  Tijdens dit onderdeel krijg je een aantal opdrachten voorgeschoteld, die je met je medespelers moet oplossen en ondertussen wordt jouw bijdrage geobserveerd. Tijdens het assessment wordt een aantal competenties bekeken die van belang zijn tijdens de opleiding tot luchtverkeersleider zoals samenwerken, stressbestendigheid en prestatiegerichtheid.

 • Fase 4 alt tekst

  Fase 4. Interview

  Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en is gericht op het in kaart brengen van jouw motivatie, je persoonlijkheid en een aantal voor de opleiding en functie benodigde competenties.

 • Fase 5 alt tekst

  Fase 5. Job Sample

  De Job sample is een luchtverkeersleiding-simulatie. In deze simulatie handel je een hoeveelheid luchtverkeer af rondom een luchthaven. Om aan deze simulatie deel te nemen is enige kennis van luchtverkeersleiding nodig. Je ontvangt daarom vooraf informatie waarin een deel van de benodigde kennis wordt aangeboden. Ook word je tijdens de testen begeleid door een coach.

Wanneer start de selectie?

Wanneer je gesolliciteerd hebt en je voldoet aan de selectiecriteria word je uitgenodigd voor de eerste selectiefase. Deze eerste ronde kun je thuis achter je computer maken. De tweede fase bestaat uit een aantal capaciteitentesten (FEAST) en een arbeidsproef. De volgende selectierondes bestaan uit een assessment, een interview en een job-sample. Tot slot word je medisch gekeurd. Alle onderdelen vinden verspreid over zo'n 8 tot 12 weken plaats, afhankelijk van jouw beschikbaarheid. Het inplannen van deze data doen we in overleg met jou.

selectie

Instromen via HvA Aviation

Voldoe je nog niet aan de eisen om bij ons te solliciteren, -of wil je eerst een erkend hbo-diploma halen voordat je bij LVNL in opleiding gaat, dan biedt de studierichting Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam uitkomst.
selectie

Samenwerking met de Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht (KLu) en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) werken samen bij de selectie van luchtverkeersleiders. De selectieprocedure voor civiel en militair luchtverkeersleider is gelijk van opzet.
selectie

Ben jij klaar voor de volgende stap? Word luchtverkeersleider!

Wat je nog meer moet weten

Inschrijven voor de selectie (solliciteren) kan alleen via ons digitale formulier op deze website. Twijfel je of je aan de instroomeisen voldoet, schroom niet alsnog je sollicitatie in te sturen. De selectiepsycholoog beoordeelt of je deel kunt nemen aan de selectie.

De hele selectieprocedure heeft een doorlooptijd van 6 tot 10 weken, afhankelijk van je beschikbaarheid. Wanneer je alle rondes doorkomt, ben je er in die periode in totaal drie en een halve dag aan kwijt.