Informatie voor ouders en scholieren

Het grote aanbod aan vervolgstudies maakt het niet makkelijk de juiste keuze te maken voor een leerling. Waar moet je op letten en wat is de beste keuze? Na een oriĆ«ntatieproces kiezen ze uiteindelijk zelf hun studie, maar vaak kunnen ze hier wel wat extra hulp bij gebruiken. De inbreng van de ouders is in deze fase van groot belang.

Advies aan leerlingen

Het blijkt dat kandidaten die na de middelbare school eerst nog iets anders gedaan hebben- zoals (tijdelijk) gestudeerd, gereisd of gewerkt-, net wat rijper en stabieler zijn, waardoor de slagingskansen binnen de selectie van luchtverkeersleider toenemen.
Wanneer je de selectie de eerste keer niet haalt, kun je later herkansen. Zie hiervoor de herkansingsregels.

Begeleiding tijdens de opleiding

Je hoort vaak dat het heel erg zwaar zou zijn om luchtverkeersleider te worden. De verkeersleiders die hier werken, kunnen het werk zeer goed aan en ervaren deze druk niet op de manier waarop er soms over gesproken wordt.

Om de juiste kandidaten te selecteren is deze erg uitvoerig en er vallen behoorlijk wat kandidaten af tijdens de selectierondes.
Ook tijdens de opleiding vallen nog wel eens kandidaten af. Deze kandidaten blijven echter in 90% van de gevallen wel werkzaam bij LVNL. Meestal in de functie tot waar ze in de opleiding zijn gekomen, bijvoorbeeld Start-Up Controller, Ground Controller of FIC verkeersleider. Het afvallen klinkt dus erger dan het is, je haalt uiteindelijk niet alle ratings om all-round luchtverkeersleider op alle posities te worden, maar je hebt wel een baan gevonden die bij je past!
Tijdens het opleidingstraject wordt er alles aan gedaan om de leerlingen te coachen en te begeleiden zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Dit is voor iedere leerling anders, daarom is veel van de coaching individueel. Het is ons er alles aan gelegen om iedereen succesvol door de opleiding te laten komen.

Aantrekkelijk om voor de opleiding tot luchtverkeersleider te kiezen

De opleiding is gratis:
Je betaalt geen collegegeld, geen lesmaterialen, niets. Sterker nog, vanaf dag 1 ontvang je direct salaris. Je bent dan tenslotte in dienst van LVNL.
Baangarantie:
We leiden op naar behoefte. Dat wil zeggen, wie we in opleiding nemen, bieden we ook de baangarantie. We kunnen niet meer mensen in opleiding nemen dan we nodig hebben.
Ontwikkelmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden.
Eenmaal ‘los’ als luchtverkeersleider kun je nog alle kanten op binnen de organisatie en de luchtvaartsector. We bieden diverse studiemogelijkheden in alle richtingen. De mogelijkheid is er om 3 dagen per week diensten te draaien als luchtverkeersleider en daarnaast werkzaam te zijn in een zogenaamde ‘operationeel experttaak’. Dit kan op allerlei gebieden. Je bent dan bijv. betrokken bij de opleiding, juridische zaken, communicatie, procedures, systeemtechnisch, human resources etc.

"Een betaalde studie met baangarantie, wat wil je nog meer?"

Basisscholen spreekbeurtpakket

Wil je een spreekbeurt houden over wat luchtverkeersleiders doen? Hier kun je een uitgebreid spreekbeurtpakket downloaden met informatie over het werk.

Bezoek een voorlichtingsdag

We organiseren regelmatig voorlichtingsdagen op Schiphol Oost. Deze zijn vanwege het beperkt aantal plaatsen in principe voorbehouden aan kandidaten. We organiseren ook een Experience Day waar de ouders mee kunnen komen. Deze dagen worden bekend gemaakt via deze website. Tijdens de voorlichtingsdagen kan er kennis gemaakt worden met luchtverkeersleiders, vertellen we alles over de selectie, de opleiding en het beroep, en geven we een rondleiding langs de operationele zaal.