Collega Remon Essers over werken én studeren.

“Mijn gebruikelijke dag begint om 5 uur ’s ochtends, om 6.00 uur begint mijn dienst. Ik werk tot 13.00 uur. Daarna heb ik tot 18.00 uur college, en dan ga ik naar huis, eten en om 21.00 uur naar bed om toch aan acht uur slaap te komen. Gelukkig heb ik rustige huisgenoten!”

Dit is het leven van Remon Essers. Naast zijn werk als luchtverkeersleider op Maastricht-Aachen Airport studeert hij Econometrics & Operations Research (E&OR) aan Maastricht University.

Praktisch 

Niet de makkelijkste studie, één van de zwaarste zelfs. Maar wel eentje die lekker praktisch toepasbaar is: “Ik wilde een studie waar je geen boeken van duizend bladzijden voor hoeft te lezen”, zegt Remon. “Dit is uitdagend maar het ligt me goed. Zodra ik de theorie snap kan ik die overal toepassen.”

Optimaliseren

De studie E&OR gaat over kansberekening en statistiek (Econometrics) en over het optimaliseren van processen (Operations Research). Een voorbeeld van een probleem: “Stel: een bedrijf heeft drie producten, elk product levert een ander bedrag op”, zegt Remon. “Hoe kun je met deze producten de meeste winst behalen? Daar schrijven we programma’s voor.”

Algoritmes

Er lijkt een sterke link met zijn werk als luchtverkeersleider, maar dat is schijn. “Natuurlijk zijn wij in de toren ook bezig met efficiency”, zegt hij. “Maar deze studie raakt meer aan bijvoorbeeld de algoritmes die achter onze systemen zitten. En uiteindelijk kun je met deze studie vooral de managementkant op.”

CEO of CFO

Als Remon klaar is met zijn studie ligt er een nieuwe wereld aan zijn voeten. Wil je binnen LVNL verder groeien, dan is een universitaire graad een grote pre. “Met dit diploma kan ik zelfs tot CEO of CFO doorgroeien als ik dat zou willen”, zegt Remon. “Want ik vind mijn baan superleuk, maar ik wil ook verder. Mijn droom is een baan waarbij ik veel kan reizen en nieuwe ervaringen opdoen.”

Hong Kong

Een stukje van die droom wordt in augustus alvast waarheid: dan vertrekt hij voor vijf maanden naar Hong Kong. Verplicht onderdeel van de studie is ‘a semester abroad’. Remon koos bewust voor de Polytechnic University midden in deze bruisende stad. In Nederland stond zijn sociale leven twee jaar stil, dat gaat hij in Hong Kong goedmaken. En vakken volgen voor zijn studie: “Lineaire algebra en dergelijke.”

En daarna wacht hem een nieuw avontuur. Na enkele jaren op de toren in Beek, gaat hij volgend jaar aan de slag als luchtverkeersleider op Schiphol. “Beek is echt leuk, maar Schiphol is waar ik wil zijn!”