Scherp zijn in onverwachte siuaties

Als verkeersleider ben je alert en geconcentreerd aan het werk. Je overziet de situatie en ziet niets over het hoofd. Het is van belang dat je controleert of de situatie verloopt zoals is gepland.

Om dit werk goed te kunnen doen ben je scherp in onverwachte situaties. Elk moment kunnen er zich situaties voordoen zoals een vliegtuig dat van zijn route afwijkt of een helikopter die met spoed moet landen waardoor het andere verkeer moet uitwijken. Er zijn natuurlijk ook voldoende rustige momenten. Om je concentratie optimaal te houden heb je met regelmaat een pauze om te kunnen ontspannen.

Iedereen beschikt over een aantal competenties die je nodig hebt om luchtverkeersleider te worden. Er zijn ook competenties waarvan je zelf misschien niet eens weet dat je ze hebt, deze leer je in de opleiding tot luchtverkeersleider verder te ontwikkelen. Laat de luchtverkeersleider in je los!

Ben jij klaar voor de volgende stap? Word luchtverkeersleider!

Baan

Wat doet een luchtverkeersleider?

Luchtverkeersleiders zijn – op de grond – de ogen en oren van een cockpitbemanning. Zij hebben continu een totaaloverzicht van alle vliegtuigen die zich zowel boven Nederland als daarbuiten bevinden. Ze zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op.