Wat doet een luchtverkeersleider?

Vanuit de verkeerstoren begeleiden onze luchtverkeersleiders naderend en vertrekkend vliegverkeer in de directe omgeving van de luchthaven. Op de afdeling Approach handelen ze met behulp van de radar het vliegverkeer in een groter gebied rondom de luchthaven af. En in het Area Control Centre begeleiden ze vliegtuigen in de hogere luchtlagen binnen het Nederlandse luchtruim en onderhouden ze contact met de omliggende landen.

Luchtverkeersleiding is teamwork

Tijdens het werk is er voortdurend contact tussen de drie controlecentra: de verkeerstoren, aankomst & vertrek en de algemene verkeersleiding. Een team van zo’n 30 verkeersleiders zorgt ervoor dat al het vliegverkeer veilig en efficiënt verwerkt wordt. Elke dag van de week, de hele dag én nacht. Ben jij ook een echte teamspeler? Bezoek dan eens een voorlichting bij ons.
 

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Je werkdag

Hoe ziet je werkdag eruit?

Elke dag ziet er weer anders uit voor een luchtverkeersleider. Je hebt te maken met onregelmatige diensten, dus je werktijden wisselen. Eens in de zes weken heb je nachtdiensten, maximaal drie nachten achter elkaar.

Voordelen flexibele werktijden air traffic controller

Voordeel van die afwisseling is dat je vrij bent als de rest van Nederland aan het werk is. Het verkeersbeeld is geen dag hetzelfde. Er is elke dag weer een nieuwe uitdaging. Je kunt bovendien, als jij dat wilt, nog andere taken hebben binnen LVNL naast het luchtverkeersleider zijn.

Maak kennis met je toekomstige collega's

 • Cliff

  Cliff

  Flight Service Specialist
 • collega Martijn

  Martijn

  Luchtverkeersleider TWR/APP
 • collega Marijana

  Marijana

  Luchtverkeersleider ACC
Baan

Arbeidsvoorwaarden en salaris

Luchtverkeersleider is een verantwoordelijke baan die veel van je vraagt. Logisch dus dat daar een stevig pakket arbeidsvoorwaarden tegenover staat. Bij aanvang van je opleiding ontvang je direct al een salaris van € 26.500,= bruto per jaar. Dit loopt tijdens de opleiding verder op. Na het afronden van de opleiding verdien je ongeveer € 75.000,= bruto per jaar.

Een ervaren luchtverkeersleider kan rond de € 120.000,= bruto per jaar verdienen. Naast een goed salaris heb je ook uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Meer weten?

Baan

Je loopbaan

Naast je taken als luchtverkeersleider kun je binnen onze organisatie bijdragen aan het vergroten en verspreiden van kennis op diverse terreinen. Je kunt bijvoorbeeld teammanager van een groep operationele medewerkers worden, of operationeel supervisor.

Ook zijn er luchtverkeersleiders die meewerken aan technische innovaties, opleidingen geven, betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe luchtruimprocedures of voorlichting geven op scholen en carrièrebeurzen.

Binnen onze internationale werkomgeving is er altijd wel een plek te vinden die past bij jouw ambities.

Waar werk je?

Onze luchtverkeersleiders werken op de verkeerstorens van Schiphol, maar ook op die op de luchthavens van Rotterdam, Groningen en Maastricht.

In het gebouw van Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost vind je het aankomst- en vertrekcentrum (Approach) en de algemene luchtverkeersleiding (Area Control Centre).

Ben jij klaar voor de volgende stap?